Лікарі розповіли чому не треба стримувати сльози

15 Мая 2023 Published in На здоровье
Read 1910 times

Плакати при нагоді корисно, а стримувати сльози — ні. Вчені стверджують, що сльози є сигналом організму про необхідність відпочити.

Дані, отримані дослідниками з Квінслендського університету (Австралія) і Тілбургского університету (Нідерланди). Ці фахівці вивчали вплив плачу на організм. В результаті вони прийшли до висновку про те, що «плакати корисно на фізіологічному рівні».

Авторами проекту було здійснено експеримент, в якому взяли участь 197 жінок. В ході випробувань їм демонстрували відеоролики з різними в своїй емоційній виразності сюжетами, як сумними, так і нейтральними. В цей час сканувалися параметри роботи організму учасниць — їх серцебиття, частота дихання, а також концентрація стресового гормону кортизолу в зразках слини.

Вчені виявили наступне. У тих жінок, які стримували сльози під час перегляду сумного відео, були зафіксовані прискорене дихання і пульс, а в слині — більш концентрований кортизол. Іншими словами, не дивлячись на зовнішню невиразність, їх організм перебував у владі стресу, що впливає на серцево-судинну систему. У свою чергу, у жінок, які слідували своїм бажанням плакати і не соромилися плакати, показники були в нормі.

За словами вчених, перед плачем у цих учасниць знижувалося серцебиття, а коли плач починався, воно знову активізувалося, але (на відміну від не плакала жінок) все одно не перевищувало того рівня, який фіксувався у них до початку експерименту. Вони констатують, що сльози покращують контроль організму над емоційним збудженням і допомагають уникнути пов’язаних з ним можливих наслідків, негативно відбиваються на роботі внутрішніх органів і систем.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.